![]() |
![]() |
![]() |
||||||||
![]() Una vall i un monestir.
Sant Daniel és actualment un barri del municipi de Girona, a la vall del mateix nom, a l'est del Barri Vell de la ciutat i al peudemont de les Gavarres. El riu Galligants travessa la vall. És un dels paratges naturals del municipi de Girona, amb una flora i una fauna més riques i un bon nombre de fonts. Aquest antic municipi va ser agregat a Girona el 1963, i fins el moment de la seva annexió incloïa els nuclis de Sant Daniel, Font de la Pólvora i Vila-roja d'Onyar. ![]() (Ampliar) - Sant Daniel. 1942. Jaume Roca Delpech. Aquarel·la sobre paper. 30 x 40 cm. Col·lecció particular. Girona. La vall rebia diversos noms a la documentació més antiga: Vall Bascona, Vall Ombrosa, Vall Tenebrosa, Vall Profunda, Vall de la foscor. En la zona en què després s'hi bastiria el monestir, hi havia un petit assentament al voltant d'una capella preromànica dedicada originàriament a Sant Salvador, que pertanyia al Bisbat de Girona. Des finals del segle XI ja apareix documentada com a Vall de Sant Daniel, amb motiu de l'arribada de les relíquies de sant Daniel d'Armènia, vers l'any 888, segons la tradició. Els seus orígens de l'establiment que donaria lloc al poble cal situar-los entorn del monestir de Sant Daniel fundat per la comtessa Ermessenda, al voltant del qual s'anà concentrant la població. ![]() (Ampliar) - Acte de benedicció de les campanes de l'església del monestir de Sant Daniel. Ballada de sardanes. 31 d'agost 1947. Fotografia: Martí Massafont. CRDI - Ajuntament de Girona.
El creixement posterior del monestir va comportar el paral·lel augment de la colonització de la vall i de l'activitat econòmica de la zona, un nucli urbà petit al voltant del monestir i nombrosos masos dispersos per la vall i vessants adjacents, gairebé tots propietat del monestir. Una de les construccions de l'època plenament funcional encara avui és l'anomenat pont de la font del Bisbe, que travessa el Galligants. ![]() (Ampliar) - Vista de la vall de Sant Daniel des d'un punt elevat. En primer terme, el carrer de Sant Daniel que mena a la Vall i el riu Galligants. En segon terme, el pont de la font del Bisbe. 1911-1936. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona. El Sant Daniel de Botet i Sisó.
L'historiador, arqueòleg i numismàtic Joaquim Botet i Sisó (Girona, 1846-1917), va escriure el volum dedicat a la província de Girona dins la "Geografia General de Catalunya" dirigida per Francesc Carreras i Candi, i publicada entre 1908 i 1918, on descrivia així el poble de Sant Daniel. Se n'ha conservat la grafia original. ![]() (Ampliar) - 14 de novembre de 1220. Fundació d'un benefici a Sant Daniel. Biblioteca de Catalunya.
Ocupa la vall anomenada de Sant Daniel, en temps antich coneguda per vall Tenebrosa y vall Profunda: s'extén per la montanya de Montjuich, arribant per la seva vessant de Ponent fins a tocar la carretera de França; puja a la carena de la serra de Sant Miquel y, voltant per derrera de les Pedreres, enclòu la petita vall de La Pólvora y alcança l'Onyar en la font dita del Capritxo, enfront del vehinat de la Creueta, comprenent en son terme lo cementiri de la ciutat de Gerona. ![]() (Ampliar) - Vista de la vall de Sant Daniel. Al centre, entre els arbres, el monestir de Sant Daniel. Al fons a la dreta, la muntanya de Montjuïc i la torre Suchet. 1905-1911. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
Se comunica ab Gerona, de quina ciutat dista 2 k., per camí vehinal; ab Vilaroja, ab Campdorà y ab Celrà, per Sant Miquel: aquest derrer camí de ferradura. Reb lo corrèu per Gerona; té dues escoles públiques elementals complertes, una de noys y altra de noyes, y pertany al districte electoral de Torroella de Montgri. En lo vehinat de Montjuich hi ha forns de calç hydràulica. ![]() (Ampliar) - 19 de novembre de 1225. Saurina de Cijar fa donació al monestir de Sant Daniel i a la seva abadessa Agneta d'un presbiterat fundat a l'altar de Santa Margarida per al qual dóna el seu honor de Pedrinyà. Biblioteca de Catalunya.
La antiga esglesia de Sant Daniel, fóu venuda l'any 1015, pèl bisbe de Gerona, al comte Ramón Borrell y a la seva esposa Ermessendis. Aquesta senyora hi fundà un convent de monges de la ordre de Sant Benet, que consta estava ja establert en l'any 1018. Gosava de mólts privilegis y l'any 1550 li fóu agregat lo de la metexa ordre de Vall de Maria. ![]() (Ampliar) - Donació fundacional d'Ermessenda de Carcassona i el seu fill Berenguer Ramon I, comtes de Barcelona, al monestir de Sant Daniel de Girona. 15 de març de 1018. Monestir de Sant Daniel. Les vicisituts d'un monestir.
Com hem dit, la comtesa Ermessenda de Carcassona i el seu espòs van adquirir el 16 de juny de 1015 unes terres pertanyents a Pere Roger, germà d'Ermessenda i bisbe de Girona, a les quals ja existia una petita església. El monestir ocupà el lloc d'una antiga capella preromànica dita de Sant Salvador on es guardaven les restes mortals de Sant Daniel des del segle IX. El mateix bisbe es va encarregar de reconstruir aquesta església perquè hi pogués establir-se la comunitat. Ermessenda es va encarregar de dotar al cenobi amb terres en diversos llocs, donacions que va continuar el seu fill Ramon Berenguer I. El convent ja estava acabat el 1020. Més endavant, la comtessa Mahalta (Mafalda) hi construí l'església actual, consagrada el 1086. El conjunt sofrí posteriorment diverses reformes i ampliacions. ![]() (Ampliar) - Butlla del papa Gregori IX (1238) atorgant privilegis i ratificant les seves possessions. Arxiu de Sant Daniel. Gentilesa de www.monestirs.cat
Aviat es va establir una comunitat de sis religioses i el cenobi es va convertir amb el lloc preferit per les joves de les famílies adinerades de la comarca que volien servir a Déu. El 1342 la comunitat era de 20 monges. L'any 1550 va quedar unit per ordre papal al priorat de Valldemaria, prop d'Hostalric. Durant la Guerra dels Segadors, el 1640 els soldats de Felip IV buscaven pagesos revoltats i després els pagesos, soldats amagats, i la comunitat va haver d'abandonar el monestir el 26 de maig i refugiar-se a les muralles de Girona; hi va tornar el mateix juny. ![]() (Ampliar) - Detall de despesa del llibre d'entrades i sortides del procurador Bernat Castells del monestir de Sant Daniel. 1698-1699. Publicat a "Producció i gestió documental d'un monestir femení", op. cit. Durant la Guerra de Successió, el novembre de 1710, les monges hagueren d'abandonar altre cop el monestir abans que s'iniciés el setge borbònic de la ciutat. El 1794, durant la Guerra Gran, l'exèrcit francès tornava a atacar Girona i les monges tornaven a marxar de la vall, ara per refugiar-se al monestir femení de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona. Quan tornaren es varen trobar que una part del recinte havia patit un incendi i la resta es trobava molt malmès. ![]() (Ampliar) - Prise du grand convoi de Girone. Le 26 Fbre. 1809. Batalla durant els setges de la Guerra del Francès. S'observen els soldats francesos baixant de la muntanya (Sant Miquel o els Àngels). En segon terme es veu el monestir de Sant Daniel, a la vall, el castell de Montjuïc i una de les torres fumejant. 1826. Louis Jules Frederic Villeneuve, gravador. CRDI - Ajuntament de Girona. El 1808, durant la Guerra del Francès, les monges de Sant Daniel es varen refugiar, dintre muralles, al convent de les Bernardes; el vespre del mateix dia, el 19 de juny, marxaren totes a cases de parents i coneguts. A final d'agost tornaven a ser a la Vall, però per poc temps. La Junta de Defensa volia utilitzar el monestir de caserna miliar, com ja havia fet catorze anys abans durant la Guerra Gran. El 9 de desembre les deu monges de Sant Daniel tornaven a abandonar el monestir, després d'haver-les obligat a lliurar tota la plata i objectes de valor de la sagristia per les despeses de la guerra. Les tropes franceses van utilitzar el cenobi com hospital militar. Quan Girona va capitulà, només quedava una monja de les deu que formaven la comunitat a inicis de la guerra. Atesa la situació ruïnosa del monestir, varen haver de llogar una casa dins la ciutat, coneguda com el "monestir interí de Sant Daniel". ![]() (Ampliar) - El monestir de Sant Daniel. La planta baixa als segle XVII-XVIII. Publicat a "Producció i gestió documental d'un monestir femení", op. cit.
El 1816 se les va fer saber que es procediria a convertir l'hort del monestir, en estat ruïnós, en cementiri per la ciutat, projecte que el Capítol va aconseguir atur davant el capità general de Barcelona. El 16 de juny de 1817 es va aconseguir el permís per reedificar el monestir; l'1 de setembre de 1819 les sis monges que formaven la comunitat hi entraven. La restauració completa, però, no finalitzà fins a finals del segle XX. ![]() (Ampliar) - Rebut de cent lliures dels dominis del monestir suprimit de Sant Daniel. 6 d'agost de 1811. Publicat a "Producció i gestió documental d'un monestir femení", op. cit.
El 1895 es va fer un pas més en el canvi de model: les onze monges que formaven la comunitat demanaren poder renunciar al seus béns particulars, el que acceptà el bisbe, però demanant que mai faltŕs res a cap monja. L'1 de gener de 1900 l'abadessa Maria Motger i Aulet va establir el canvi d'hàbit a Sant Daniel i s'abandonà definitivament l'antic hàbit amb cua per una senzilla túnica i l'escapulari benedictí. ![]() (Ampliar) - Vista des d'un punt elevat del monestir de Sant Daniel. S'observen part de les edificacions en estat ruinós. 1877. Joan Martí Centelles. CRDI - Ajuntament de Girona.
Finalment, el 8 de gener de 1940 les tropes franquistes varen abandonar el monestir i, després d'uns mesos d'obres, la comunitat el va tornar a habitar (juliol de 1940). El 1947, arran de la visita de l'abat de Montserrat Aureli Maria Escarré, atès que totes les monges eren d'edat molt avançada, es nomenà priora administradora Caterina Torra i Miró, monja de Sant Benet de Montserrat, i amb ella vingueren el 8 de maig de 1952 divuit monges més de Sant Benet de Mataró i de Santa Clara de Barcelona. La seva arribada va suposar gran canvis en la organització i el funcionament de la comunitat, organitzant el treball per tallers. ![]() (Ampliar) - Claustre del monestir de Sant Daniel. El monestir de Sant Daniel.
El conjunt monàstic està emplaçat ran del riu Galligants, i disposa d'una extensió de terreny, encercat dins murs, on s'aixequen les construccions destinades a permetre el bon funcionament diari de la comunitat monàstica (dormitori, refectori, cuina, etc.) que perviu actualment. ![]() (Ampliar) - Obres de restauració al claustre del Monestir de Sant Daniel. 21 d'agost de 2012. Lluís Serrat Masferrer. CRDI - Ajuntament de Girona.
A l'interior presenta una particularitat poc freqüent: als murs del creuer, sota el cimbori, hi ha un fris d'arcuacions llombardes amb molt relleu. L'absis i el presbiteri van ser refets al segle XVII. El braç sud va ser reformat en època gòtica, suprimint l'absidiola que encara es conserva al de l'altre costat amb decoració de tipus llombard. La porta va ser substituïda al segle XV. A la façana es pot veure un finestral de doble esqueixada i un ull de bou al capcer emmarcats per la façana primitiva, amb un fris d'arcuacions, actualment integrada en l'ampliació posterior. Le construccions afegides als murs laterals han amagat el parament exterior original. ![]() (Ampliar) - Inauguració de les obres de restauració del claustre amb el president Artur Mas, l'alcalde Carles Puigdemont i el bisbe Francesc Pardo. 15 de juny de 2013. Joan Sabater Brunet. CRDI - Ajuntament de Girona.
El frontal de la caixa està dividit en sis espais, a cadascun dels quals s'hi representa una escena de la vida del sant, sota arcades trilobulades coronades amb decoració vegetal. Una viva policromia s'emprà tan a la imatge jacent com a les escenes hagiogràfiques, encara que és a les darreres on s'aprecia millor. El conjunt és proper a les formes practicades per l'escultura gòtica catalana de meitat segle XV d'un accentuat idealisme però amb una creixent atenció als problemes en la representació de la figura humana. ![]() (Ampliar) - Vista general de Sant Daniel des del campanar de la Catedral. 1877. Joan Martí Centelles. CRDI - Ajuntament de Girona. Bibliografia.
- "Girona i els seus barris". Diversos autors. 1983. Ajuntament de Girona. ISBN 84-500-8746-5. |
![]()
(Ampliar) - Retrat d'estudi d'un personatge popular de Sant Daniel, amb barretina, esclops i cistells. 1920-1930. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona.
Escuts municipals de Sant Daniel, publicats per Joaquim Botet i Sisó a "Geografía general de Catalunya", 1908-1918.
(Ampliar) - Cap esculpit a la font del Bisbe.
(Ampliar) - 1190. Privilegi atorgat pel rei Alfons I en el qual concedeix franquesa d’intesties als cristians habitants a la ciutat de Girona que visquin dins dels termes compresos entre la font de Pedret, Sant Daniel, la Torre Major de Gironella i el Pont Fred i la Cadireta Superior. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Claustre del monestir de Sant Daniel. 1911-1936. Valentí Fragnoli i Annetta. INSPAI - Diputació de Girona.
(Ampliar) - 19 d'octubre de 1624. Lluïció de censal atorgada per Maria d’Olmer, abadessa de Sant Daniel, i per les monges del monestir, a favor de Guerau Martí, pagès del veïnat de la Móra de Viladasens. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Claustre del monestir de Sant Daniel. 1911-1936. Valentí Fragnoli i Annetta. INSPAI - Diputació de Girona.
(Ampliar) - 19 d'abril de 1692. El lloctinent Juan Claros Alfonso Pérez de Guzmán, duc de Medina Sidonia, a Narcís Vives, agricultor de Sant Daniel. El cita en la causa que la ciutat ha presentat contra ell, atès que el seu bestiar, quan pastura, causa perjudicis a la ciutat. Lletres Reials. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - El pont de la font del Bisbe.
(Ampliar) - Claustre del monestir de Sant Daniel. 1911-1936. Valentí Fragnoli i Annetta. INSPAI - Diputació de Girona.
(Ampliar) - 23 de febrer de 1545. El lloctinent Juan Fernández-Manrique de Lara, marquès d’Aguilar, als jurats de la ciutat de Girona. Atès que aquests han fet tancar el portal prop del monestir de Sant Daniel i això causa gran perjudici a les monges que hi habiten, els prega que el facin obrir unes hores al dia, les que creguin més convenients per a les necessitats del monestir. Lletres Reials. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Restes d'una construcció. Al fons, el monestir. 1940-1950. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - 14 d'abril de 1614. L'abadessa Anna de Cruïlles (1610-15) i la comunitat del monestir de Sant Daniel reconeixen haver rebut de Galceran Masdéu, apotecari de Girona, 107 lliures i 4 sous per la lluïció d'un censal mort. Biblioteca de Catalunya.
(Ampliar) - Retrat d'un home de la vall de Sant Daniel amb barretina i pipa. 1915-1934. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Goigs a Sant Daniel de Girona. Impressor: Oliva estamper i llibreter del carrer Ballesteries. Segle XVIII.
(Ampliar) - Arribada de la Mare de Déu de Fàtima a Sant Daniel. A l'esquerra s'observa el mur del monestir. 20 de maig de 1951. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - El cementiri de Sant Daniel.
(Ampliar) - Arribada de la Mare de Déu de Fàtima a Sant Daniel. Grup de dones engalanant una creu. 20 de maig de 1951. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - El pont de la font del Bisbe. 1930-1940. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
|
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |