Ampliar
(Ampliar)

© cartografia Ajuntament de Girona

Llocs d'interès

  • La Torre d'Alfons XII

  • La pedrera Anglada

  • El camí de la Ferradura

  • Ampliar
    (Ampliar)


  • Les Pedreres. Reportatge fotogràfic del barri i article sobre les antigues explotacions que hi havia.

  • La torre d'Alfons XII. Reportatge fotogràfic sobre la torre i el seu entorn, abans de la remodelació.

  • La pedra de Girona

    Es dona aquest nom a la pedra calcària, de tonalitats blau-grisoses, formada durant el Terciari, amb gran presència de nummulits, fòssils lenticulars grans, caracteritzats pels seus nombrosos enrotllaments, subdividits per septes en diverses cambres. Aquests elements són les closques fossilitzades del protozou marí Nummulites, un tipus de foraminífer.

    L'abundància d'aquest recurs geològic, i la facilitat d'extracció a cel obert i d'utilització a la construcció, així com la proximitat dels afloraments d'aquesta pedra amb la ciutat, fa que molts edificis, especialment els emblemàtics de Girona, fossin construïts amb aquesta pedra. Tota una zona de Girona, actualment barri de la ciutat, ha heretat el nom de les instal·lacions d'extracció que estigueren actives des d'èpoques molt allunyades fins les darreries del segle XX: les Pedreres.

    Ampliar
    (Ampliar)

    La Catedral i Sant Feliu, vistos des de la Torre d'Alfons XII

    L'itinerari

    El recorregut segueix l’antic camí anomenat de la Ferradura, que ha estat un passeig per excel·lència de la població gironina fins a la urbanització de les Pedreres i que introdueix al coneixement de l'anomenada pedra de Girona, tot descobrint alguns dels aspectes relatius a la seva composició i formació fa milers d'anys.

    Aquesta pedra s’ha utilitzat per construir diverses cases del barri Vell així com part de la Catedral, entre altres indrets de la ciutat. El camí passa per sota de la torre d'Alfons XII, on hi ha uns bancs de pedra llimada i on es preveu recuperar una font.

    Al llarg de tot el recorregut, a més de les magnífiques i espectaculars vistes de la ciutat, amb els Pirineus al fons, s'hi poden observar plantes autòctones i també permet la visió de les antigues pedreres. Durant la inauguració de l'itinerari, la regidora de Desenvolupament Local i Promoció de la ciutat, Cristina Alsina va subratllar que aquesta ruta turística "és una bona opció per trepitjar el territori i pot ser una bona oferta per a gent de fora per conèixer la ciutat des d'un altre punt de vista".

    La senyalització de la ruta consisteix en la col·locació de diverses planxes d'acer que destaquen elements com ara roques en què és fàcil observar fòssils i nummulits, una de les característiques més conegudes de la pedra de Girona. El polit de la superfície d'unes pedres les ha transformat en seients per als passejants que facin la ruta.

    La tinenta d’alcalde de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Cristina Alsina, el director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Joan Carles Vilalta, i el regidor de Medi Natural, Ponç Feliu, durant la presentació de l'itinerari el 2 de desembre de 2010.
    Fotografia: Ajuntament de Girona.


    Back - Index - Next