La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Dins el cicle de xerrades "Cristianisme i cultura. La cuina de la quaresma", organitzat pels Manaies de Sant Daniel, el dimarts 15 de març 2016 va tenir lloc la conferència "Magre, dietètica i religió. Butlles i Corrupció", a càrrec del periodista Salvador Garcia-Arbós, xerrada prologada per l'historiador Marc Sureda Jubany, al local del Centre Cívic Barri Vell - Mercadal de Girona.
A l'acabament de la xerrada, Jaume Fonalleras Codony, president de l'associació Manaies de Sant Daniel va obsequiar Garcia-Arbós amb una peça de pedra de Girona amb el logo de l'associació. L'acte va finalitzar amb una degustació de brunyols, ratafia i cava.

Jaume Fonalleras Codony, president de l'associació Manaies de Sant Daniel obsequia amb un record Salvador Garcia-Arbós

(Ampliar) - Jaume Fonalleras Codony, president de l'associació Manaies de Sant Daniel obsequia amb un record Salvador Garcia-Arbós.

Magre, dietètica i religió. Butlles i Corrupció

(Text de Salvador Garcia-Arbós, publicat per gentilesa de l'autor)
La cuina quaresmal ha esdevingut un tòpic i una continuïtat de la tradició, perquè ens fa gràcia aquesta tradició, ja que els dejunis i les abstinències fa temps que purguen.
Els restaurants mateix van a la seva, com a les cases. Ni es nota l’abstinència, excepte per la presència d'alguns plats a base de bacallà, que s'ha associat tant a la Quaresma, i d'alguns postres típiques, com els brunyols, els tortells i les mones pasquals.
Cal recordar el caràcter penitencial de la Quaresma en tots els àmbits. La Quaresma i el seu menjar tradicional comencen a caminar juntes. Al principi va ser molt frugal i d'un vegetarianisme bastant estricte. El refinament d'aquesta cuina comença quan el cristianisme ja està consolidat en la llavors incipient Europa, especialment entre les classes socials mós benestants.

Una de les butlles que va aportar Garcia-Arbós per il·lustrar la conferència

(Ampliar) - Una de les butlles que va aportar Garcia-Arbós per il·lustrar la conferència.

El magre o abstinència de menjar carn
L'abstinència busca moltes coses, sobretot un acostament a la pobresa, penitencial en si mateixa. Cal pensar que la prohibició de la carn intenta pacificar el cos, per convertir-lo en menys violent, guerrer i agressiu. Es pensava que el peix relaxa i refreda, que calmarà el bel·licisme i rebaixa el desig carnal.
Els menjars típics de la Quaresma giren al voltant del peix, aliments vegetals i pastissets. Cal recordar que ha estat prohibit qualsevol producte animal, incloent els ous i la llet. I es deu oblidar que el peix, marí o fluvial, no arribava a tothom, de manera que es va expandir més enllà de la Mediterrània la indústria de les salaons a partir del segle XVI, amb el desenvolupament de la pesca del bacallà, que va afavorir l’expansió i el consum del peix en zones llunyanes i aïllades.
Típics són els dolç a base de fruits secs sencers o mòlts, mel, farina ... Més tard els ous són permesos, sobretot perquè l'època de màxima posta del cicle natural coincideix amb la Quaresma, i no hi ha tècniques per conservar-los; d'aquí postres com la Crema de Sant Josep o de les torradetes Santa Teresa. En canvi, la producció de formatges garanteix la conservació de la llet, en llocs i en èpoques on estava prohibida la llet.

Salvador Garcia-Arbós durant la xerrada

(Ampliar) - Salvador Garcia-Arbós durant la xerrada.

Aquesta part de la llet i els ous aquí va gaudir dels privilegis de la "Bula de la Santa Cruzada" o "Butlla de la Santa Creuada", germen de la corrupció als països on es va aplicar, Espanya i Portugal i a totes les possessions d’aquell Imperio donde no se ponía el sol.
La gràcia de la butlla és que els que la compraven a canvi d’una almoina. Tot va començar a partir del segle XI, quan el Vaticà va començar a expedir butlles amb indulgència plenària per a tots els que s’apuntessin a la creuada per expulsar l’Islam invasor de la Península Ibèrica. Més endavant, cap a final del segle XV també es concedeix la indulgent butlla a tots els que col·laboraven amb una almoina a la famosa Reconquesta ibèrica.

L'obsequi dels Manaies de Sant Daniel a Salvador Garcia-Arbós

(Ampliar) - L'obsequi dels Manaies de Sant Daniel a Salvador Garcia-Arbós.

Així, mentre a Europa hi havia un rigor alimentari que era estricte durant la Quaresma i tots els divendres de l’any, als regnes hispànics es podia menjar força de tot. I això va esdevenir consuetudinari, una manera pedant de dir costum per intimidar al proïsme, fins quasi cinc-cents anys després de la reconquista. Va acabar el 1966 amb el Concili Vatica Segon i el remate final va venir amb un codi de dret canònic que només preveu magre tots els divendres de l’any i dejuni i abstinència el Dimecres de Cendra i el Divendres Sant, és a dir, cap i cua de la Quaresma.
A canvi d’una almoina, tenien indulgència, privilegis, per escapar-se de la rigidesa de la Quaresma i dels dejunis i abstinències de tot l’any. La butlla va ser una gran font d’ingressos de l’Església.
No obstant això, aquelles normes dietètiques eren dolentes per imposades, però no pas per la varietat d’aliments que t’obligava a menjar, especialment el peix en zones d’interior i les combinacions amb llegums.
Moltes menges de la Quaresma són joies de la gastronomia.



[Més imatges]-------------Back-Index-Next

Manaia de Sant Daniel. Dibuix d'Àngel del Pozo

(Ampliar) - Manaia de Sant Daniel. Dibuix d'Àngel del Pozo. Extret de www.manaiesdesantdaniel.cat.

L'historiador Marc Sureda Jubany durant la seva introducció a la xerrada

(Ampliar) - L'historiador Marc Sureda Jubany durant la seva introducció a la xerrada.

El periodista Salvador Garcia-Arbós durant la xerrada

(Ampliar) - Salvador Garcia-Arbós durant la xerrada.

Dibuix d’un armat que el pintor Josep Aguilera i Martí (1882-1956) dedicà a Joan Masó i Valentí, germà de l’arquitecte Rafael Masó

(Ampliar) - Dibuix d’un armat que el pintor Josep Aguilera i Martí (1882-1956) dedicà a Joan Masó i Valentí, germà de l’arquitecte Rafael Masó. Extret de www.manaiesdesantdaniel.cat.

La Quaresma. Estampa del segle XIX. Col·lecció Amades

(Ampliar) - La Quaresma. Estampa del segle XIX. Col·lecció Amades.

La Quaresma. Museu Folklòric de Ripoll. Costumari Català de Joan Amades

(Ampliar) - La Quaresma. Museu Folklòric de Ripoll. Costumari Català de Joan Amades.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés