La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dissabte 15 de març 2014 va tenir lloc al Jardí de la Infància un acte homenatge a Carles Rahola i Llorens, amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament, que va finalitzar amb la descoberta d'una placa que recull un paràgraf de l'article "Refugis i jardins" que l'intel·lectual gironí va publicar al diari l'Autonomista el 8 de febrer del 1938. Rahola va morir afusellat per les tropes franquistes al cementiri de Girona la matinada del 15 de març de 1939.

Emili Ros, gendre de Carles Rahola, durant l'acte al Jardí de la Infància
(Ampliar) - Emili Ros, gendre de Carles Rahola, durant l'acte al Jardí de la Infància.

Aquesta activitat d'homenatge es complementava amb la que havia tingut lloc el divendres 14 de març, a la Rambla de la Llibertat i al Pont de Pedra, amb una ofrena floral i una encesa d'espelmes.

L'acte es va iniciar amb la lectura de l'article esmentat per una alumna de l'Institut Carles Rahola. A continuació va prendre la paraula el director de l'Institut, Joaquim Ruhí, que va apuntar que "possiblement aquest article li va costar la vida", article que en un dels seus paràgrafs diu: "En aquell indret on jugaven plàcidament els infants, part de la població civil podrà refugiar-se, com si fóssim en el temps de les cavernes, contra el perill de bombardeig dels qui, en llur follia de sang i destrucció, atempten contra les nostres llibertats i contra la independència de la pàtria que no pot morir".

Portada de l'Autonomista del 8 de febrer de 1938, amb l'article Refugis i jardins de Carles Rahola
(Veure sencer) - Portada de l'Autonomista del 8 de febrer de 1938, amb l'article Refugis i jardins de Carles Rahola. CRDI. Ajuntament de Girona.

Seguidament, l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, ha ressaltat que els gironins tenen "el deure de mantenir la memòria, esmenar el crim i restituir el bon nom de Carles Rahola" i, després, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha insistit que caldria recordar més els defensors de la democràcia.

Finalment, la néta de Carles Rahola, Rosa Ros Rahola, ha explicat que la Girona "fosca i grisa" que va ser tant potent per el seu avi, es va convertir en una ciutat "tremendament ofegadora" per a ella després d'aquells fets. Carolina, filla de l'afusellat i mare de Rosa Rosa, desapareguda l'any passat, va quedar òrfena de pare a l'edat de 14 anys.

El descobriment de la placa commemorativa al Jardí de la Infància es va fer per l'alcalde de Girona, qui va lliurar la bandera de la Girona que la tapava a Rosa Ros, qui en va fer entrega al seu pare, Emili Ros.

Emili Ros, a la seva avançada edat, encara viu al pis de la Ronda Ferran Puig que ocupava Carles Rahola. Precisament, aquest pis encara conserva bona part de les cartes, llibres i documentació de l'escriptor, un arxiu personal que s'integrarà als arxius públics de la ciutat si prosperen les converses que Rosa Ros va reconèixer que ha encetat amb l'alcalde per tal de fer-ne donació.

Salutació del conseller Santi Vila a Emili Ros, gendre de Carles Rahola
(Ampliar) - Salutació del conseller Santi Vila a Emili Ros, gendre de Carles Rahola, abans de començar l'acte d'homenatge.

 • Carles Rahola i Llorens (I). Biografia de l'intel·lectual gironí.

 • Carles Rahola i Llorens (II). Article històric sobre el judici i la sentència que el va condemnar a mort.

 • Monument a Carles Rahola. Reportatge fotogràfic del monument a Rahola situat a la Rambla de la Llibertat de Girona.

 • Història del Monument a Carles Rahola. Història, promoció i significat del monument a Carles Rahola.

 • El refugi antiaeri. Reportatge fotogràfic i articles històrics sobre el refugi del Jardí de la Infància. • [Més imatges] -----Back-Index-Next

  L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant l'acte

  El conseller Santi Vila, durant el seu parlament

  La néta de Carles Rahola, Rosa Ros Rahola, durant els parlaments.

  La placa del Jardí de la Infància, abans de ser descoberta, tapada amb la bandera de la ciutat.

  Parlaments del conseller Santi Vila, l'alcalde de Girona Carles Puigdemont i la néta de Carles Rahola, Rosa Ros Rahola.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés