La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La porta principal i les finestres de la façana nord

L'edifici gòtic de la Pia Almoina del Pa de la Seu, que es va construir a partir d'un nucli primitiu, situat al cantó nord-oest, va anar creixent de manera orgànica, ampliant-se amb les successives adquisicions de cases veínes, i presenta planta baixa i tres pisos en el cos lateral dret, el més antic, i quatre en l'esquerre. Cal remarcar l'interés que presenten les façanes. La principal, al nord, formada per un gran parament de carreus, presenta tres parts diferenciades. A la planta baixa, s'obren dues portes, la més gran amb arc de mig punt i dovelles de grans dimensions.

Detall amb figura zoomorfa d'una de les finestres gòtiques.

Precisament en aquesta façana principal, és on presenta conjunts escultòrics molt interessants a la porta principal i a les finestres gòtiques. D'aquest edifici, Carles Rahola, a "La ciutat de Girona", Barcelona 1929, va dir-ne que "és un dels edificis més notables que ens ha deixat l'art gòtic a Girona i té tota la gràcia i elegància dels models arquitectònics del segle XV".

Damunt la porta principal, una imatge de la Verge coronada amb un Nen Jesús als braços, molt malmès i sense cap, reposa damunt una mènsula sostinguda per les espatlles d'un àngel que mira cap avall. Damunt aquesta porta, dos finestrals presenten, als laterals, sengles caps aparellats, d'home a l'esquerra i dona a la dreta.

Damunt aquests, dues finestres més presenten animals. La de l'esquerra, a la part superior i en fris, dues lleones i un gos entre elements vegetals, i sostenint el conjunt, a l'esquerra una lleona i a la dreta un lleó. La finestra de la dreta presenta temes zoomorfes amb la particularitat que només presenten les portes del darrera, amb un aspecte molt menys naturalista que l'anterior.

Tots aquests grups escultòrics situats als finestrals gòtics solen passar desapercebuts per qui els observa des de la pujada de la Catedral; l'indret més adient per veure'ls són les escales de la Catedral, que permeten a l'observador situar-se pràcticament al seu nivell.




  • La Pia Almoina del Pa de la Seu. Reportatge fotogràfic de l'edifici, actual seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

  • Història de la Pia Almoina. Article sobre la beneficència durant l'època medieval a Girona i les referències històriques de la construcció de l'edifici.

  • Detall de la imatge de la Verge situada damunt la porta d'entrada principal.

    Placa commemorativa de la restauració duta a terme a l'edifici l'any 1929.

    Back-Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés