La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dimecres 14 de desembre 2016 es va formalitzar públicament, a l'Arxiu Municipal de Girona la donació que els néts de Carles Rahola i Llorens, Emili, Maria Rosa i Francesca Ros i Rahola han fet a la ciutat del despatx del seu avi i han completat la donació dels seu fons documental i bibliogràfic, que ja havia estat parcialment cedit l'any 1996 per Carolina i Maria Rahola i Auguet.
El despatx ha quedat instal·lat al Museu d'Història de Girona. El mobiliari del despatx de Carles Rahola permet mostrar al públic un espai emblemàtic, tan físic com conceptual. Un lloc que va ser testimoni del treball i esforç intel·lectual, que va embolcallar el que escrivia i pensava aquell home bo, honest i culte.

Emili Ros i Rahola, nét de Carles Rahola i Llorens, durant els parlaments de l'acte

(Ampliar) - Emili Ros i Rahola, nét de Carles Rahola i Llorens, durant els parlaments de l'acte.

Carles Rahola i Llorens (1881-1939)
Carles Rahola Llorens va néixer a Cadaqués l'any 1881. Ja de petit s'instal·là a Girona i l'any 1900 inicià la seva carrera com a escriptor i periodista col·laborant a "El Autonomista", diari que dirigia el seu germà Darius. Després va participar en moltes altres revistes i diaris catalans; també publicà diverses obres biogràfiques, col·laborà en enciclopèdies i fou autor de diversos estudis històrics, especialment sobre Girona.
La seva àmplia producció bibliogràfica i periodística té una clara orientació divulgativa. Paral·lelament, va desenvolupar una intensa activitat cultural, canalitzada en bona part des de l'Ateneu de Girona, fundat el 1922 i que ell mateix Presidí.
No va militar mai en cap partit, però políticament s'identificava amb les idees republicanes d'esquerres i catalanistes. Poc despr&és de l'entrada de les tropes feixistes del dictador Franco a Girona, fou detingut, condemnat a mort per un tribunal militar i afusellat el 15 de març de 1939 al cementiri de Girona.

Els néts de Carles Rahola, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, Joan Boadas, arxiver municipal, i la directora del Museu d'Història, Sílvia Planas
(Ampliar) - Els néts de Carles Rahola, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, Joan Boadas, arxiver municipal, i la directora del Museu d'Història, Sílvia Planas.

Documents, llibres i mobles de Carles Rahola
Després de la mort de Carles Rahola, el despatx i la biblioteca que tenia al domicili familiar de la ronda de Ferran Puig foren mantinguts intactes per part de la família. A partir de l'any 1996 les seves filles Carolina i Maria Rahola i Auguet, conscients del valor de la figura del seu pare, van fer donació a l'Ajuntament de Girona, amb destí a l'Arxiu Municipal de Girona, de bona part dels llibres i documents produïts i aplegats per ell. Aquesta donació es completa l'any 2016 amb la cessió feta pels seus néts, Emili, Maria Rosa i Francesca, fills de Carolina i Emili Ros, de la documentació i el mobiliari que restava al despatx.

La màquina d'escriure de Carles Rahola, a l'espai que li és dedicat al Museu d'Història
(Ampliar) - La màquina d'escriure de Carles Rahola, a l'espai que li és dedicat al Museu d'Història.

La cessió al Museu d'Història del despatx de Carles Rahola permet mostrar al públic la taula on va escriure, les prestatgeries amb els llibres que l'acompanyaven, els tinters i les plomes d'on sorgiren les seves paraules calmes i encertades, que traspuen cultura, educació i pau d'esperit. Durant la guerra civil, els textos escrits en aquest despatx varen ser un crit de protesta i de lluita, però també d'esperança, contra la barbàrie, la incultura i la intolerància.
Ara, aquest conjunt d'elements emblemàtics i emotius que van associats a la manera de fer, de ser i de viure que tenia aquell ciutadà en majúscules que era Carles Rahola ens permeten rellegir un període de la història de la ciutat i del món i mostrar tant aquell temps trist en què l'horror i la violència varen caure sobre Girona, com aquell altre temps, anterior, ple de cultura, de civisme i d'humanitat que avui és un dels llegats més brillants de la nostra història.

Retrat de grup a la muralla de la Mercè. Carles Rahola Llorens, Prudenci Bertrana Comte, Eduard Prats, Tomàs Sobrequés, Pere Ciurana, Xavier Monsalvatje Iglésias. 1907
(Ampliar) - Retrat de grup a la muralla de la Mercè. Carles Rahola Llorens, Prudenci Bertrana Comte, Eduard Prats, Tomàs Sobrequés, Pere Ciurana, Xavier Monsalvatje Iglésias. 1907. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
Els néts de Carles Rahola, Emili, Maria Rosa i Francesca Ros Rahola, i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrebas, a l'espai dedicat a Rahola al Museu d'Història
(Ampliar) - Els néts de Carles Rahola, Emili, Maria Rosa i Francesca Ros Rahola, i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrebas, a l'espai dedicat a Rahola al Museu d'Història.

  • Carles Rahola i Llorens (I). Biografia de l'intel·lectual gironí.

  • Carles Rahola i Llorens (II). Article històric sobre el judici i la sentència que el va condemnar a mort.

  • 75è aniversari de l'afusellament de Carles Rahola (I). Reportatge fotogràfic i article dels actes celebrats el 14 de març 2014 a la Rambla de la Llibertat.

  • 75è aniversari de l'afusellament de Carles Rahola (II). Reportatge fotogràfic i article dels actes celebrats el 15 de març 2014 al Jardí de la Infància.

  • Monument a Carles Rahola. Reportatge fotogràfic del monument a Rahola situat a la Rambla de la Llibertat de Girona.

  • Història del Monument a Carles Rahola. Història, promoció i significat del monument a Carles Rahola.

  • El refugi antiaeri. Reportatge fotogràfic i articles històrics sobre el refugi del Jardí de la Infància.

  • Carles Rahola i Llorens. 1935-1939

    (Ampliar) - Carles Rahola i Llorens. 1935-1939. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

    Maria Rosa Ros i Rahola, néta de Carles Rahola, durant l'acte

    (Ampliar) - Maria Rosa Ros i Rahola, néta de Carles Rahola, durant l'acte.

    Francesca Ros i Rahola, néta de Carles Rahola, durant l'acte

    (Ampliar) - Francesca Ros i Rahola, néta de Carles Rahola, durant l'acte.

    Emili Ros i Rahola, nét de Carles Rahola, durant l'acte

    (Ampliar) - Emili Ros i Rahola, nét de Carles Rahola, durant l'acte.

    L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, durant l'acte

    (Ampliar) - L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, durant l'acte.

    Sílvia Planas, directora del Museu d'Història, durant l'acte

    (Ampliar) - Sílvia Planas, directora del Museu d'Història, durant l'acte.

    L'arxiver municipal, Joan Boadas, durant l'acte

    (Ampliar) - L'arxiver municipal, Joan Boadas, durant l'acte.


    [Més imatges]-----BackIndex-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés