La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

"Una de les figures més típiques de Girona és la del Tarlà, un ninot que penjat de banda a banda del carrer de l'Argenteria, fa giravoltes durant determinats dies de l'any. Es tracta d'un ninot amb cap de fusta i cos de roba, farcit amb serradures.

Les seves vestimentes han canviat durant el pas dels anys, darrerament, i des de fa molt temps, va guarnit com una mena de joglar, amb esquellerincs a les puntes del seu barret. Té uns braços rígids, articulats per l'espatlla, i les mans estan fixades a una barra (abans de fusta, ara de ferro) que es pot fer girar mitjançant una maneta que actua des d'un dels balcons on reposa la barra. Abans, actuava durant les festes de l'Argenteria, als voltants del 28 d'agost, dia de sant Agustí, patró del carrer.

El Tarlà actual, penjar a l'Argenteria
(Ampliar) - El Tarlà actual, penjar a l'Argenteria

Darrerament, les festes de San Agustí ja no se celebren i, per tal de conservar la tradició, es penja durant les festes de primavera de la Rambla i Argenteria, pels voltants de sant Jordi.

La llegenda que justifica la seva actuació és ben coneguda pels gironins: En una època en què la pesta era un dels temors col·lectius més arrelats, per les seves mortals conseqüències, un petit brot d'aquella terrible epidèmia es va manifestar al carrer Argenteria on, com diu el seu nom, hi havia els obradors dels argenters (sinònim de joiers) de la ciutat de Girona. Per a evitar els possibles contagis a la resta de la ciutat, el carrer va ser posat en quarantena i tancat i barrat pels seus dos extrems amb una tanca feta de canyes, que també es van posar a les portes i finestres perquè es creia que impedien la transmissió de la pestilència.

Ampliar
(Ampliar) - Relleu amb el cap del Tarlà a un hotel de Girona

I durant tot el temps en que els veïns es van veure obligats a romandre aïllats, sense poder sortir cap als altres barris, les llargues hores de tristesa i avorriment van ser amenitzades per l'actuació d'un personatge popular anomenat el Tarlà, que feia cabrioles pel bell mig del carrer, com els acròbates del circ. Per a recordar el simpàtic personatge, es va construir posteriorment un ninot que, penjat d'una barra giratòria, imitava les giragonses del seu antecessor de carn i ossos. La figura del Tarlà va esdevenir molt estimada pels gironins pel seu caràcter alegre i gens protocol·lari i ha estat sempre a Girona símbol de gresca i diversió."...

Llegendes i Misteris de Girona
Carles Vivó - Quaderns de la Revista de Girona, 24
Diputació de Girona Novembre 1989

El Tarlà ballant a l'Argenteria
(Ampliar) - El Tarlà ballant a l'Argenteria

 • Festes de Primavera 2013. Articles i reportatges fotogràfics dels actes i esdeveniments de les Festes de Primavera 2013.

 • Les Festes de Primavera 2012. Actes i activitats durant les Festes de Primavera 2012, amb la cercavila del Tarlà i la penjada a l'Argenteria.

 • Les Festes de Primavera 2011. Reportatges fotogràfics i articles de les activitats durant les Festes de Primavera 2011

 • L'Auca del Tarlà de l'Argenteria. Auca dibuixada per Nuxu Perpinyà i textos de l'animador infantil Àngel Daban, creada amb motiu de les festes de Primavera del 2010.

 • El Tarlà. Segle XIX. Museu d'Història de la Ciutat. El Tarlà, sinònim de boig, que ha format part de les celebracions populars més antigues de la ciutat, evoca un personatge real que durant una epidèmia de pesta va distreure i ajudar els ciutadans de l'Argenteria. Abans de ser un ninot, feia de Tarlà una persona vestida de pagès, arlequí o patge segons les èpoques.

  El Tarlà actual, penjar a l'Argenteria.

  El Tarlà. Segle XIX. Museu d'Història de la Ciutat.

  El Tarlà. Segle XIX. Museu d'Història de la Ciutat. Exposició "Faràndula. 500 anys d'imatgeria festiva de Girona".

  Back-Index

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés