La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Història del Teatre

Els antecedents més reculats de l'actual Teatre Municipal els trobem l'any 1769, any en el que al Pallol, antic magatzem de grans, va esdevenir teatre on es representàven sarsueles, òperes, sessions de màgia i ombres xineses.

De l'inici d'aquestes activitats en dóna testimoni la comunicació que la Tesoreria General de Propios y Arbitrios del Reyno va fer a l'Ajuntament de la ciutat, atorgant-li la facultat necessària per apropiar-se de l'edifici, que va dedicar a "teatro público de comedias a utilidad de la ciudad y de sus propios" (1), local que, al no correspondre a les espectatives de la burgesia ciutadana, es va anar degradant progressivament. Així, el 1857 una comissió va aixecar un informe del seu estat que en va marcar el final.

En aquest document, esmentat per Fonalleras a l'obra citada a la bibliografia, s'indicava que oferia "una exòtica forma, estrechas y mal dispuestas localidades, fétidos pasillos e insalubre escenario" i, finalment el qualificava d'una forma gràfica: "es un monumento al oprobio".

A aquest primer local s'hi entrava per on actualmente hi ha l'escenari, amb un espai distribuït de forma completament oposada a l'actual.

Panoràmica del teatre des de l'escenari, amb el conjunt de la platea i les llotges.

>L'arquitecte municipal Martí Sureda va intervenir el local per fer unes obres d'apuntalament, obres que, finalment, esdevingueren de nova construcció, aprofitant en part les parets de l'antic local, obres que finalitzaren amb un temps de nou mesos (2). El 29 d'octubre de 1860 es va inaugurar el nou local, batejat amb el nom de Teatro de la Reina, i amb motiu de l'esdeveniment s'hi va representar la Traviata per la companyia de Joaquim Ferrer (3).

Durant el període 1857-1860, prengueren el relleu com local d'actuacions el cinema Albèniz, i l'Odeon; aquest darrer va provocar les ires dels responsables del seminari, veí d'aquell "antre".

Part superior de l'escenari i llotges.

Després del període 1936-1939, durant el que el teatre es va col·lectivitzar, a càrrec del Comité Econòmic d'Espectacles Públics, l'Ajuntament, que sempre n'havia estat propietari, n'assumeix també de manera, ja definitiva, l'organització.

El local actual, després de la darrera remodelació, presenta de forma esplèndida la decoració del sostre de la sala, obra d'Eusebi Licini, autor també del joc de telons, i el teló de boca tradicional, obra de Ricard Alòs.


Notes:

(1) Esmentat per Josep Maria Fonalleras, a "Teatre Municipal de Girona", treball referenciat a la bibliografia. Tornar al text

(2) Josep Maria Birulés, a "Història del Teatre Municipal de Girona. 1769-1985", esmenta a proposit d'aquests treballs que "L'aprofitament d'alguns panys de mur del Pallol no justifica una gestació tan curta, que probablement hem d'atribuïr a l'apassionament i delit amb què Jaume Campeny, mestre d'obres, i Martí Sureda, l'arquitecte, hi treballaren". Tornar al text

(3) Josep Maria Fonalleras, a "Teatre Municipal de Girona", afegeix que "Abans de la primera representació [...] des del galliner es van llançar pasquins amb poemes escrits per Narcís Blanch i Enric Claudi Girbal. Vegem-ne una mostra

Y la invicta Ciudad en tal desvelo,
Prepara palmas y laurel y flores
De vídido matiz, suaves olores,
Para la inspiración, hija del cielo;
Pues si la heroica la inmortal Gerona
De patriotismo y de valor fue ejemplo,
Su amor al arte erige un bello templo
Al Genio, y al saber da una corona.
El Coliseo que con tanta gloria
Hoy plácida inaugura,
Su nombre y fama eleva á grande altura,
Y un timbre añade á su brillante historia,
Venid, ó Gerundenses".
Tornar al text


Bibliografia:

  • Teatre Municipal de Girona. Textos de Josep Maria Fonalleras. Ajuntament de Girona, 2006. Dipòsit legal GI-1267-2006.

  • Història del Teatre Municipal de Girona. 1769-1985. Josep Maria Birulés, Josep Maria Fonalleras, Pere Garcia, Ignasi de Solà Morales. Ajuntament de Girona, 1985.

    Fotografies preses per gentilesa del Teatre Municipal de Girona.

    Web del Teatre Municipal


    Back-Index

  • Decoració del sostre.

    Decoració al vidre de la porta d'entrada al vestíbul.



    Escalinata de l'entrada principal.



    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés