La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Del 29 de juny al 2 de julio de 2023 va tenir lloc Undàrius, el festival de cultura popular i tradicional de Girona. El divendres 30 es va inaugurar amb una cercavila amb els Amics dels Gegants de Salt i la Caixa de Trons, dels gegants de l'Esquerra del Ter, que va partir del pont de Pedra per arribar fins la plaça de Sant Feliu, on es va presentar i padrinar la nova figura de l'maginari festiu de Girona: el gegantó que representa la lleona del Cul de la Lleona.

Plantada de gegants al pont de Pedra

Plantada de gegants al pont de Pedra - (Ampliar)

Undàrius és un festival d’estiu de Girona amb vocació transfronterera i dedicat a la cultura popular i tradicional, catalana i occitana però també obert i connectat amb les altres cultures d'Europa. Undàrius vol ser una programació que es faci el seu lloc dins l'oferta cultural de l’euroregió definida pel triangle Barcelona-Tolosa-Montpelhièr dins la qual Girona hi ocupa una posició privilegiada.

Inici de la cercavila al pont de Pedra

Inici de la cercavila al pont de Pedra - (Ampliar)

Els gegants de Salt.
El gegant Roc representa un hortolà, figura característica del pla de Salt, de 3,70 m d'alçada i 56 kg de pes, va ser construït per Ventura & Hosta i estrenada el 1997. La geganta Afra representa una filadora, en record de la indústria Tèxtil, de 3,55 m d'alçada i 56 kg de pes, va ser construïda per Ventura & Hosta i estrenada el 1997. S'explica que en Roc i l’Afra es van conèixer en un ball de Festa Major; la parella es va trobar tan a gust que van continuar ballant i ballant i com més ballaven més alts i forts es feien, fins que es van convertir en gegants. Els gegants de Bescanó i els de Sarrià de Ter van fer de padrins en el bateig dels dos gegants que va tenir lloc el dia 17 de novembre de 1997. La festa va comptar també amb les colles geganteres de Riudellots de la Selva i Arbúcies, així com la colla castellera dels Marrecs de Salt, que van fer un castell i dos pilars, des dels quals van desplegar dues pancartes amb els noms dels gegants.
El gegant Miquel, construït per homenatjar el geganter Miquel Bagué, va ser batejat el 15 d'octubre de 2011, i va sortir també del taller de Ventura & Hosta.

Inici de la cercavila al pont de Pedra

Inici de la cercavila al pont de Pedra - (Ampliar)

Els gegants de l'Esquerra del Ter.
Dissenyats per en Nuxu Perpinyà, varen ser batejats al parc de la Devesa el diumenge 21 de juny 2015, en un acte organitzat per Caixa de Trons Girona i diverses associacions de l'Esquerra del Ter, a la confluència entre el passeig de la Copa i el Pont de la Barca. La cercavila dels gegats va creuar el Pont de la Barca que és on treballava en Benet, burot de l'Ajuntament de Girona i per on cada dia passava la Carmen a l'entrada o a la sortida de la ciutat. El gegant Benet té una alçada de 3,65 m i un pes de 45 kg, i la Carmen medeix 3,55 m i pesa 35 kg.

La cercavila a la Rambla de la Llibertat

La cercavila a la Rambla de la Llibertat - (Ampliar)

La cercavila a la Rambla de la Llibertat

La cercavila a la Rambla de la Llibertat - (Ampliar)

La cercavila a la Rambla de la Llibertat

La cercavila a la Rambla de la Llibertat - (Ampliar)

La cercavila a la Rambla de la Llibertat

La cercavila a la Rambla de la Llibertat - (Ampliar)

La cercavila a la Rambla de la Llibertat

La cercavila a la Rambla de la Llibertat - (Ampliar)

La cercavila a la Rambla de la Llibertat

La cercavila a la Rambla de la Llibertat - (Ampliar)• Bateig dels gegants de l'Esquerra del Ter. Reportatge fotogràfic, article i video de la presentació dels gegants la Carmen i en Benet el 21 de juny 2015.

• Bateig del gegantó La Lleona. Reportatge fotogràfic del gegantó a la plaça de Sant Feliu el 30 de juny 2023.

• La llegenda del Cul de la Lleona. Llegenda basada en l'escultura que hi ha a la plaça de Sant Feliu, i que &eacuute;s representada pel nou gegantó.

El gegant Roc de Salt

(Ampliar) - El gegant Roc de Salt.

La geganta Afra de Salt

(Ampliar) - La geganta Afra de Salt.

El gegant Miquel, de Salt

(Ampliar) - El gegant Miquel, de Salt.

El capgròs Bantu de Salt

(Ampliar) - El capgròs Bantu de Salt.

El gegant Benet, el burot, de l'Esquerra del Ter

(Ampliar) - El gegant Benet, el burot, de l'Esquerra del Ter.

La geganta Carmen, de l'Esquerra del Ter

(Ampliar) - La geganta Carmen, de l'Esquerra del Ter.

El capgròs Galderic, de la colla Caixa de Trons. Representa la gent gran del barri de l'Esquerra del Ter. Fa parella amb Dana

(Ampliar) - El capgròs Galderic, de la colla Caixa de Trons. Representa la gent gran del barri de l'Esquerra del Ter. Fa parella amb Dana.

El capgròs Lira, de la colla Caixa de Trons. Representa el jovent del barri de l'Esquerra del Ter

(Ampliar) - El capgròs Lira, de la colla Caixa de Trons. Representa el jovent del barri de l'Esquerra del Ter.

El capgròs Dana, de la colla Caixa de Trons. Representa la gent gran del barri de l'Esquerra del Ter i fa parella amb Galderic

(Ampliar) - El capgròs Dana, de la colla Caixa de Trons. Representa la gent gran del barri de l'Esquerra del Ter i fa parella amb Galderic.


[Més imatges]---

Back-Index-Més imatges

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 05/07/2023